5 tips for et velfungerende kollektiv

Å bo i kollektiv kan være både koselig, gøy og ganske slitsomt. Det vet den 22 år gamle studenten Karete Sørelv alt om. Hun gir oss 5 tips for et velfungerende kollektiv.

Karete har bodd i den samme hybelen i Voll Studentby siden hun flyttet hjemmefra, i et kollektiv sammen med seks andre personer. Hun er av typen som tar saken i egne hender – som for eksempel å male kjøkkenet. – Det startet som en spøk mellom meg og vaktmesteren, men etter hvert ble spøken til alvor, ler hun. I sommer tok hun en litt kortere sommerferie for å male kjøkkenet hvitt. Hun mener at nøkkelen til et velfungerende kollektiv er at alle er med og bidrar. – Det går ikke an å bare seile på andres innsats. Alle må være med, sier hun.

Her er Karetes fem tips for et velfungerende kollektiv:

1. Ta godt i mot de nye som flytter inn
Karete har sett mange nye folk flytte inn og ut i løpet av de fire årene hun har bodd i kollektiv. Hun synes det er viktig at man tar vare på de nye som flytter inn, og tar seg tid til å fortelle hvordan ting fungerer. – Da jeg var her i sommer og malte kjøkkenet, la jeg igjen en lapp på kjøkkenbordet om hvem jeg var, hvor lenge jeg har bodd her, og at de kunne legge meg til på facebook. Dermed kunne jeg svare de som lurte på hvordan ting fungerte på kjøkkenet, hvor stor plass de hadde i kjøleskapet og lignende. Det var en veldig grei måte å gjøre det på, sier hun.

2. Opprett en gruppe på Facebook
En facebookgruppe kan være nøkkelen til kommunikasjon og oversikt i et stort kollektiv. – Vi bruker facebookgruppa til å for eksempel planlegge ting sammen, si i fra at man får gjester eller bytte vaskeuker når de ikke passer. Det har vært utrolig nyttig, sier Karete.

3. Gjør noe sammen
Det er ekstra hyggelig å bo i kollektiv når man blir ordentlig kjent med hverandre og kan tilbringe tid sammen som venner. Karete foreslår en spillekveld, eller kanskje en fest. – Når vi er sju stykker som bor sammen, kan det være vanskelig å få alle timeplanene til å gå opp. Men vi er veldig flinke til å ta oss tid til hverandre når vi for eksempel møtes på kjøkkenet. En to minutters prat om hvordan dagen har vært kan gjøre en stor forskjell for trivselen, sier hun.

4. Si i fra
– Det er viktig at alle i kollektivet har en stemme, og at alle høres. Det innebærer også at man sier i fra hvis det er noe, og spør andre hvis det er noe man lurer på, sier hun.

5. Respekter andres regler
– Jeg har en regel om at man godt kan låne tingene mine – så lenge det bli vasket og lagt tilbake på plassen sin. Og hvis man vil låne noe fra kjøleskapet, er det bare å spørre. Hvis du roter i maten min uten å si i fra, blir jeg streng, sier hun og ler. Hun sier det handler om å forstå premissene til andre, og å respektere andres regler.

Karete synes at alle burde prøve å bo i kollektiv en gang. Man lærer mye om seg selv og andre, i tillegg til at man kan få venner for livet, sier hun.

– Det beste med kollektiv er å komme hjem etter en dårlig dag, og bli møtt med store smil og god stemning på kjøkkenet. Og hvis føler seg litt alene en dag, trenger man ikke å gå lenger enn til kjøkkenet for å møte folk. Å bo i kollektiv er et veldig fint fellesskap, sier hun.

Tilbake til Aktuelt